041 608 281 | info@iki-pro.si

http://schema.org/OutOfStock
Koda: 1045
Dobavljivost: Po naročilu

Cena z DDV: 109.80€
Cena brez DDV: 90.00€

PLOŠČA NA NOGICAH 84 x 55 CM

 

Izdelava profesionalnih plošč za žare iz kotlovske pločevine, iz zaloge ali po merah. Za različne namene;

- plošče z odcejevalnikom (za odtekanje in zbiranje maščobe v odcejevalniku na prednji strani plošče)

- zaprte plošče (z vsemi štirimi stranicami)

- z ročaji ali brez

- z nogicami za postavitev v kamin

 

Plošča je primerna za vstavitev v kamin ali uporabo na prostem.

 

DIMENZIJE (Š x G x V) 84 x 55 x 4 cm (nogice višine 15 cm)

 

 

 

PLOŠČA ZA ŽAR

Plošča za žar je izdelana iz kotlovske pločevine debeline 4 mm. Kotlovska pločevina je zelo primerna za peko, saj gre za material, ki vsebuje dodatke proti pregorevanju in upogibanju, obenem pa je material zelo gladek. Material odlikuje lastnost, da se hrana nanj ne prijema oziroma minimalno. 

 

Vzdrževanje: 

Plošče za žar morajo biti namazane z jedilnim oljem. Plošč ne puščamo na dežju ali pretirani vlažnosti. Priporočamo čiščenje plošče v doglednem času po končani peki, ko je plošča še topla. Ploščo očistimo z gobico, papirnatimi brisačkami ter jedilnim oljem.

 

Navedene cene ne vsebujejo DDV!

NAVODILA ZA UPORABO ŽAROV NA OGLJE IN MREŽ ZA PEKO

PRVA UPORABA IN NAPOTKI ZA KURJENJE

 • Prva uporaba žara naj bo postopna – zakurimo manj kot običajno. Za pripravo žerjavice priporočamo naslednji postopek: Oglje iz vrečke poberemo ročno in ga položimo na dno žara. Ne vsujemo ga iz vrečke neposredno v žar, saj s tem vsujemo tudi prah, kateri nam bo kasneje povzročal težave. Oglje nato v samem žaru z grebljico nadrobimo na kose ustrezne velikosti (na primer cca 5 cm), nato ga zložimo na kopico. Na vrhu kopice nato eno točko razžarimo. To lahko storimo s plinskim gorilnikom, kocko za žar ali minimalno količino trsk (na primer smrekovih). Cilj nam je razžareti zgolj eno točko in nato pustiti oglje, da se razžari samo. Oglje je pripravljeno, ko je v celoti razžarjeno (tudi notranjost kopice). Nato oglje razporedimo po dnu žara. 

Količina oglja naj bo zmerna - toliko, da je pokrito dno, vendar vseeno dovolj, da med ogljem ni prostora (zraka). Oglje se mora med seboj tiščati, sicer lahko pride do ugašanja. Pomembna je tudi kvaliteta oglja. Pazite, da je oglje pravilno skladiščeno (na čim manjši vlažnosti).

Za bolj napredne uporabnike in za daljšo peko pa priporočamo, da razžarite nekoliko večjo količino oglja na kopici ter ga nato porazdelite po kurišču. Nato ga z grebljico potlačite, da iztisnete zrak in ga po potrebi pokrijete s tanko plastjo pepela, ki vam je ostal od prejšnjih pek. S tem boste začetno zelo visoko temperaturo nevtralizirali, oglje pa bo zdržalo bistveno dlje. Nato po potrebi (ko prične primanjkovati temperature) pepel rahlo posnamete iz površine oglja ali samo tu in tam z grebljico rahlo naluknjate, da oglje ponovno dobi zrak. Za navedeni postopek rabite nekoliko več izkušenj, vendar je zelo uporaben, saj lahko z njim ob ustrezni količini oglja dosežete celodnevno peko brez dodajanja novega oglja. Seveda pa mora biti oglje kvalitetno. 

 • Žari na oglje so barvani s temperaturno obstojno barvo, katera potrebuje okrog 250°C, da se utrdi. V praksi to pomeni, da se lahko barva zavonja pri prvi uporabi, na kar se utrdi in se je pri nadaljnji uporabi ne vonja več. Morebiten vonj pri prvi uporabi na hrano nima vpliva.

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE MREŽE ZA PEKO ALI PLOŠČE ZA ŽAR

 • Pred prvo uporabo mrežo ali ploščo očistimo s papirnatimi brisačkami in jedilnim oljem. Nato mrežo ali ploščo že med samo pripravo žerjavice vstavimo na žar, da se segreje. Neposredno preden bi na ogreto mrežo ali ploščo položili hrano, jo ponovno dobro namažemo z jedilnim oljem.
 • Po končani peki še toplo mrežo ali ploščo očistimo in namažemo z jedilnim oljem. Čiščenje mreže ali plošče je najlažje z mrežico za žar oziroma ščetko za žar, na katero pokapamo jedilno olje. Na ta način odstranimo delce hrane, mreža ali plošča pa je zaradi nanosa jedilnega olja bolje zaščitena proti koroziji. Na koncu jo lahko dodatno očistimo še s papirnatimi brisačkami, pokapanimi z jedilnim oljem.
 • Pri vsaki naslednji uporabi je postopek enak, vedno pa namažemo z jedilnim oljem neposredno tudi pred peko.

HRANJENJE ŽAROV NA OGLJE, MREŽ IN PLOŠČ

 • Žare, mreže iz svetlo vlečenega jekla ter plošče ne smemo puščati izpostavljene vremenskim vplivom (dežju, snegu, vlažnosti). Prav tako jih ni priporočljivo shranjevati v zaprtih vlažnih prostorih ali povijati v folije.

V kolikor se navodila upoštevajo, do rjavenja ne pride.


Zakaj izbrati ravno naše kaminske vložke?

 • profesionalna, masivna izdelava
 • možnost izdelave različnih dimenzij po naročilu
 • izdelava kaminskih vložkov iz odlične kotlovske pločevine
 • mreže iz svetlo vlečenega jekla
 • možnost natavitve pozicije mreže

 

Kaminski vložki za peko IKI-PRO po vaši meri

V prijetno toplih pomladanskih ter poletnih dneh zagotovo prav vsakdo izmed nas uživa. Da bi sončne žarke v njihovem polnem sijaju izkoristili, pa radi zakurimo tudi v zunanjem kaminu ter pripravimo okusno hrano z žara. Tako se v vročih dneh izognemo kuhanju v notranjih prostorih, ki le še dodatno zagreje prostor, hkrati pa se družimo še z našimi prijatelji ter družino.

Seveda pa pikniki na prostem, kjer svoje goste pogostimo z dišečo hrano z žara, niso mogoči brez ustreznega zunanjega kamina. Slednji ustvari romantično, domačno vzdušje, poskrbi pa tudi za maksimalen okus hrane. Čeprav je na trgu veliko različnih žarov, tudi prenosljivih, dajejo kamini svoji okolici poseben pridih.

Za pripravo hrane v kaminu pa nam zelo prav pride tudi kakovosten kaminski vložek, ki nam peko izboljša ter poenostavi. V podjetju IKI-PRO izdelujemo kvalitetne in masivne kaminske vložke po meri, ki imajo tako rekoč neomejeno življenjsko dobo. Odlikuje jih tudi praktičnost, saj jih lahko iz kamina preprosto odstranimo ter iz njih odstranimo pepel, ohranimo pa tudi lepši videz kamina, saj bodo stene veliko manj črne. Posebna prednost pa je tudi v tem, da nam zaradi bolj zaprtega kurišča vremenski vplivi toplote ne odnašajo. Vabimo vas, da nas kontaktirate ter se dogovorite za izdelavo svojega kaminskega vložka.

Naročilo ter hitra izdelava kaminskih vložkov

Kaminski vložki zahtevajo odlično izdelavo ter izbiro primernih materialov, ki jim omogočajo dolgo življenjsko dobo. Kaminski vložki IKI-PRO zaradi svoje praktičnosti uporabniku nudijo enostavno peko, čiščenje ter odstranjevanje pepela, omogočajo pa tudi visoko kakovost same peke, saj kaminski vložki zaradi večje zaprtosti kurišča onemogočajo dostop vetra ter odnašanje toplote s kurišča. Na voljo imate kaminski vložek z mrežo iz inoxa ali svetlo vlečeno jeklo – slednjega vam priporočamo, saj se hrana nanj ne prijema, material pa  ne oddaja kislosti, kar se oboje opaža pri inox-u.  

V našem podjetju mrežo vložka izdelamo iz polnih fi 6 mm palic, z medsebojnim razmikom 8 mm. S tem dosežemo možnost optimalne peke najrazličnejših vrst hrane – od sočnih mesnih jedi, pa do popečene zelenjave. Naš način izdelave mreže omogoča tudi enostavno čiščenje, običajno kar s kovinsko mrežico ter kapljico jedilnega olja. Tanjše mreže z večjim razmikom niso primerne, saj se hrana tako bolj izsuši ter izgubi svojo sočnost.

Več o mrežah si lahko preberete v kategoriji MREŽA ZA ŽAR / KAMIN.

 

Kaminski vložki in priprava slastne hrane

Če ste ljubitelji jedi, pripravljenih na tradicionalen žar način, potem vas bo odličen kaminski vložek zagotovo razveselil, saj omogoča pripravo različnih vrst mesnih, pa tudi brezmesnih jedi.

Na kaj bodite pozorni pri peki v kaminu? Kaminski vložki so popolnoma enostavni za uporabo, vseeno pa bodite pozorni na nekaj osnovnih navodil. Potem, ko zakurite, je vedno potrebno počakati, da se vložek segreje. Hrano nato pripravite po navodilih ter občutku. Priporočamo vam, da sestavine vedno pripravite že pred peko, torej začinite in narežete. Pripravite si tudi pribor, ki ga boste med peko potrebovali. Hrano se lahko na žaru hitro prepeče, tega pa si seveda ne želite. Pomembno je, da pustite rešetki  dihati (da je torej ne napolnite do zadnjega kotička s hrano), zato večje količine hrane raje pecite v več hodih.   

Ko končate, vedno počakajte, da se kamin popolnoma ohladi, nato pa ga lahko očistite ali pa to storite naslednji dan ali ob naslednji peki. Kamini so vizualno privlačnejši, če so kaminski vložki očiščeni, pepel pa izpraznjen.  

IKI-PRO, Izdelava kovinskih izdelkov,
Luka Klančišar s.p.

info@iki-pro.si
041 608 281


Kje smo

IKI-PRO lokacija

V naši spletni trgovini lahko plačujete
- s plačilno ali kreditno kartico,
- z gotovino ob prevzemu pošiljke,
- po predračunu,
- s PayPal.

© 2024 IKI-PRO. Design ideART