SLO proizvod! Žari na oglje profesionalne izvedbe, razviti na podlagi dolgoletnih izkušenj, v navezi s priznanimi gostinci in žar mojstri.
ŽAR
Dimenzije: 60 x 40 cm
Vrhunska in kvalitetna izdelava, zasnovan za optimalno temperaturo peke.
Teža: 22,5 kg
MREŽA
Mreže so izdelane iz polnih fi 6 mm palic ter medsebojnim razmakom 8 mm. Takšna izvedba mreže je idealna za pečenje vseh vrst hrane, saj se pri mrežah iz tanjših in bolj razmaknjenih palic hrana izsušuje ter izgublja svojo sočnost.
Izvedba mrež omogoča lažje čiščenje – palice so vpete, imajo zračnost, kar pomeni, da se ob temperaturnih spremembah (vročini) lahko raztezajo znotraj okvirja in mreža se tako pri normalni uporabi ne ukrivi.
Izbirate lahko med naslednjimi materiali;
Svetlo vlečeno jeklo je za peko bolj primerno, saj se hrana manj ali sploh ne prijema, material pa ne oddaja kislosti na hrano, kot je oboje opazno pri INOX mrežah.
Mreža iz svetlo vlečenega jekla ne rjavi, v kolikor jo čistimo z jedilnim oljem ter je ne puščamo na dežju ali pretirani vlažnosti. Vzdrževanje enako kot pri litoželeznih ploščah, sačih, ploščah iz konstrukcijske pločevine itd. Spravilo mreže v notranjost pa je priporočeno tudi zaradi higienskih razlogov.
Čiščenje z gospodinjsko mrežico oziroma ščetko za žar ter jedilnim oljem. Čiščenje je najlažje na koncu peke, dokler je mreža še topla. Ščetko za žar pokapate z jedilnim oljem in poščetkate. Na fino lahko obrišete nato še s papirnatimi brisačkami. Enak postopek ponovite naslednjič pred pričetkom peke, ko je mreža že segreta.
Zraven pripada snemljivo držalo za dvig mreže.
KLIKNITE GUMB "NAVODILA"
Navedene cene ne vsebujejo DDV. Cene veljajo za mreže iz svetlo vlečenega jekla.
Razlika med žarom tipa "Žar na oglje" ter "Žar na oglje leskovački"
Razlika med omenjenima žaroma je samo v vrsti mreže:
"Žar na oglje" ima mrežo iz svetlo vlečenih okroglih palic premera 6 mm.
"Žar na oglje leskovački" pa ima mrežo iz kvadratnih palic premera 8 x 8 mm.
V obeh primerih je razmak med palicami 8 mm.
Obe mreži sta skoraj povsem brez opaznih razlik. Edine manjše razlike so:
- Pri peki rib se bolje obnese mreža iz svetlo vlečenega jekla (Žar na oglje), saj se nanjo manj prijema.
- Leskovačka mreža iz 8x8 mm (Žar na oglje leskovački) pa se bolje obnese pri peki steaka.
Možnost dokupa dodatne opreme:
https://www.iki-pro.si/zar-oprema
- grebljica za žar
- kolesa za žar
- pokrov za žar
- plošča za žar
- poličke za žar
- ...
NAVODILA ZA UPORABO ŽAROV NA OGLJE IN MREŽ ZA PEKO
PRVA UPORABA IN NAPOTKI ZA KURJENJE
Količina oglja naj bo zmerna - toliko, da je pokrito dno, vendar vseeno dovolj, da med ogljem ni prostora (zraka). Oglje se mora med seboj tiščati, sicer lahko pride do ugašanja. Pomembna je tudi kvaliteta oglja. Pazite, da je oglje pravilno skladiščeno (na čim manjši vlažnosti).
Za bolj napredne uporabnike in za daljšo peko pa priporočamo, da razžarite nekoliko večjo količino oglja na kopici ter ga nato porazdelite po kurišču. Nato ga z grebljico potlačite, da iztisnete zrak in ga po potrebi pokrijete s tanko plastjo pepela, ki vam je ostal od prejšnjih pek. S tem boste začetno zelo visoko temperaturo nevtralizirali, oglje pa bo zdržalo bistveno dlje. Nato po potrebi (ko prične primanjkovati temperature) pepel rahlo posnamete iz površine oglja ali samo tu in tam z grebljico rahlo naluknjate, da oglje ponovno dobi zrak. Za navedeni postopek rabite nekoliko več izkušenj, vendar je zelo uporaben, saj lahko z njim ob ustrezni količini oglja dosežete celodnevno peko brez dodajanja novega oglja. Seveda pa mora biti oglje kvalitetno.
NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE MREŽE ZA PEKO ALI PLOŠČE ZA ŽAR
HRANJENJE ŽAROV NA OGLJE, MREŽ IN PLOŠČ
V kolikor se navodila upoštevajo, do rjavenja ne pride.
Na vprašanje, kateri žar kupiti, si lahko odgovorimo le z jasno vizijo, kako bomo pekli in katere so naše prioritete. Pri nakupu žara v grobem izbiramo med petimi možnostmi. To so:
Najbolj priljubljena vrsta žarov je žar na oglje, kateri iz leta v leto pridobiva na svoji priljubljenosti. Žari na oglje so tako zagotovo najboljši žari za ljubitelje nežno hrustljavo zapečene hrane ter značilen žar okus, hkrati pa omogočajo že v osnovi nešteto možnosti uporabe. Tako si lahko pripravite odlične čevapčiče, ražnjiče, vratovino, hrenovke, perutničke, ribe, zelenjavo in tako naprej ali pa pečete na plošči.
profesionalna, masivna izdelava
možnost izdelave različnih dimenzij
mreže iz svetlo vlečenega jekla, inoxa ali "leskovačke"
možnost nastavitve višine žara in pozicije mreže
Trg je dandanes zasičen z najrazličnejšimi izdelki in izbira je pestra. Enako velja za žare. Medtem ko so nekateri žari narejeni za hitro pripravo hrane, so drugi namenjeni pravim ljubiteljem peke na žaru, ki cenijo okus in odlično aromo. Sem sodijo žari na oglje.
Za nakup žara na oglje boste odšteli manj kot za druge vrste žarov enakih dimenzij. To je že samo po sebi seveda velika prednost, ima pa še eno dobro stran - kljub tanjši denarnici lahko še vedno investirate v kvaliteten žar, ki vam bo služil dolga leta in vas in vaše goste razvajal z odličnim okusom.
Okus je boljši. Žari na oglje jedem dodajo prav posebno aromo in okus – nezamenljiv okus peke na žaru, zaradi katerega takšna peka sploh ima smisel. Peka na plinskem žaru ni nič boljša od peke na plinskem ali električnem štedilniku.
Peka na žaru na oglje ima svoj čar. Smisel peke na žaru ni le peka na žaru, temveč tudi druženje s prijatelji in družino, pikniki, rojstnodnevne zabave ter prijetni spomini na otroštvo, preživeto ob tovrstnih dogodkih. Peka na žaru na oglje je ritual, ki ga druge oblike žarov ne morejo nadomestiti.
Zagotovo imajo žari na oglje določene lastnosti, zaradi katerih bi nekateri uporabniki raje izbrali kakšno drugo vrsto žara. V podjetju IKI-PRO pa vemo, da prednosti gotovo odtehtajo to, kar morda nekateri smatrajo kot slabosti. Sem spada priprava ustrezne žerjavice - v kolikor postanemo le malo vešči uporabe žara na oglje, je priprava žerjavice povsem enostavna in hitra.
Nekateri žarov na oglje ne želijo uporabljati, ker naj bi bila njihova uporaba umazana. To velja le za nepravilno uporabo. Dokler žar uporabljate na dobro prezračenem prostoru, torej najbolje zunaj, umazanija ne bo nič večja kot pri ostalih žarih.
Temperaturo je težje nadzirati - vendar le v primeru, da ustvarite neposredno žerjavico. Toda z malo prakse in z našo pomočjo ter nasveti lahko hitro ugotovite, da je za konstantno in dolgotrajno peko potrebno le nekaj trikov, kot je na primer posipanje žerjavice s pepelom in tako lahko na žaru pečete ure in ure, celo verjeli ali ne - cel dan.
Prepričanje, da priprava traja dlje. Da pripravite žar na oglje, resda traja nekoliko dlje kot vklop električnega ali plinskega žara, a ta presežek časa lahko odmerite v minutah, ki naj ne bodo ovira na poti do odličnega dimnega okusa jedi, ki jih pripravite na žaru na oglje. Poleg tega, potrebujete le nekaj minut časa za samo pripravo kurjave, medtem ko lahko vmesni čas, ki ga potrebuje žar za ustvarjanje žerjavice, porabite za ostalo pripravo.
V našem podjetju žare razvijamo in izdelujemo z ljubeznijo do peke, zato menimo, da smo za vas najboljša izbira. Poleg tega smo v konstantnih stikih z gostinci in ostalimi žar mojstri, zato so naši žari razviti do najvišje možne ravni. Žari na oglje, ki jih izdelujemo, se ponašajo z vzdržljivimi materiali, preverjeno in skrbno načrtovano izvedbo, poseben pomen pa žari dobijo tudi na račun posebnih mrež za žar, razvitih v podjetju IKI-PRO.
V naši spletni trgovini lahko plačujete
- s plačilno ali kreditno kartico,
- z gotovino ob prevzemu pošiljke,
- po predračunu,
- s PayPal.