041 608 281 | info@iki-pro.si

Koda: 1024

Cena z DDV: 1159.00€
Cena brez DDV: 950.00€

SLO proizvod! Žari na oglje profesionalne izvedbe, razviti na podlagi dolgoletnih izkušenj, v navezi s priznanimi gostinci in žar mojstri.

 

Vrhunski profesionalni žar na oglje TOP MASTER 120 x 70 cm!

Žar med drugim uporablja tudi MASTERCHEF SLOVENIJE 2016 Darko Klemen!

 • Dimenzije:
 • širina: 120 cm
 • globina: 70 cm
 • višina: 90 cm
 • MOŽNOST IZDELAVE PO NAROČILU

OPIS:

Žar profesionalne izvedbe, izredno masivne izdelave (cca 150 kg), vsebuje 2 deljeni mreži na dveh možnih višinah, izdelani iz kvadratnih polnih palic 8 x 8 mm (t.i. "leskovačka mreža"). Spodaj se nahaja polica za odlaganje in shranjevanje. Žar je z vseh strani zaprt s pločevino, na prednji strani pa so dvokrilna vratca. Zaradi možnosti vstavljanja pregrade na sredini kurišča, se lahko uporablja le 1/2 žara ali pa se kuri cel žar, na primer z različno kurjavo in posledično žar nudi več možnosti peke različne hrane pri različnih temperaturah ali pa pregrado enostavno odstranite ter uporabljate celo kurišče.
Zraven vsa pripadajoča oprema, držala za dvig mrež, snemljiva pregrada.

 

KLIKNITE GUMB "NAVODILA"

Navedene cene ne vsebujejo DDV!

 

NAVODILA ZA UPORABO ŽAROV NA OGLJE IN MREŽ ZA PEKO

PRVA UPORABA IN NAPOTKI ZA KURJENJE

 • Prva uporaba žara naj bo postopna – zakurimo manj kot običajno. Za pripravo žerjavice priporočamo naslednji postopek: Oglje iz vrečke poberemo ročno in ga položimo na dno žara. Ne vsujemo ga iz vrečke neposredno v žar, saj s tem vsujemo tudi prah, kateri nam bo kasneje povzročal težave. Oglje nato v samem žaru z grebljico nadrobimo na kose ustrezne velikosti (na primer cca 5 cm), nato ga zložimo na kopico. Na vrhu kopice nato eno točko razžarimo. To lahko storimo s plinskim gorilnikom, kocko za žar ali minimalno količino trsk (na primer smrekovih). Cilj nam je razžareti zgolj eno točko in nato pustiti oglje, da se razžari samo. Oglje je pripravljeno, ko je v celoti razžarjeno (tudi notranjost kopice). Nato oglje razporedimo po dnu žara. 

Količina oglja naj bo zmerna - toliko, da je pokrito dno, vendar vseeno dovolj, da med ogljem ni prostora (zraka). Oglje se mora med seboj tiščati, sicer lahko pride do ugašanja. Pomembna je tudi kvaliteta oglja. Pazite, da je oglje pravilno skladiščeno (na čim manjši vlažnosti).

Za bolj napredne uporabnike in za daljšo peko pa priporočamo, da razžarite nekoliko večjo količino oglja na kopici ter ga nato porazdelite po kurišču. Nato ga z grebljico potlačite, da iztisnete zrak in ga po potrebi pokrijete s tanko plastjo pepela, ki vam je ostal od prejšnjih pek. S tem boste začetno zelo visoko temperaturo nevtralizirali, oglje pa bo zdržalo bistveno dlje. Nato po potrebi (ko prične primanjkovati temperature) pepel rahlo posnamete iz površine oglja ali samo tu in tam z grebljico rahlo naluknjate, da oglje ponovno dobi zrak. Za navedeni postopek rabite nekoliko več izkušenj, vendar je zelo uporaben, saj lahko z njim ob ustrezni količini oglja dosežete celodnevno peko brez dodajanja novega oglja. Seveda pa mora biti oglje kvalitetno. 

 • Žari na oglje so barvani s temperaturno obstojno barvo, katera potrebuje okrog 250°C, da se utrdi. V praksi to pomeni, da se lahko barva zavonja pri prvi uporabi, na kar se utrdi in se je pri nadaljnji uporabi ne vonja več. Morebiten vonj pri prvi uporabi na hrano nima vpliva.

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE MREŽE ZA PEKO ALI PLOŠČE ZA ŽAR

 • Pred prvo uporabo mrežo ali ploščo očistimo s papirnatimi brisačkami in jedilnim oljem. Nato mrežo ali ploščo že med samo pripravo žerjavice vstavimo na žar, da se segreje. Neposredno preden bi na ogreto mrežo ali ploščo položili hrano, jo ponovno dobro namažemo z jedilnim oljem.
 • Po končani peki še toplo mrežo ali ploščo očistimo in namažemo z jedilnim oljem. Čiščenje mreže ali plošče je najlažje z mrežico za žar oziroma ščetko za žar, na katero pokapamo jedilno olje. Na ta način odstranimo delce hrane, mreža ali plošča pa je zaradi nanosa jedilnega olja bolje zaščitena proti koroziji. Na koncu jo lahko dodatno očistimo še s papirnatimi brisačkami, pokapanimi z jedilnim oljem.
 • Pri vsaki naslednji uporabi je postopek enak, vedno pa namažemo z jedilnim oljem neposredno tudi pred peko.

HRANJENJE ŽAROV NA OGLJE, MREŽ IN PLOŠČ

 • Žare, mreže iz svetlo vlečenega jekla ter plošče ne smemo puščati izpostavljene vremenskim vplivom (dežju, snegu, vlažnosti). Prav tako jih ni priporočljivo shranjevati v zaprtih vlažnih prostorih ali povijati v folije.

V kolikor se navodila upoštevajo, do rjavenja ne pride.

Kako izbrati najboljši žar na oglje?

Na vprašanje, kateri žar kupiti, si lahko odgovorimo le z jasno vizijo, kako bomo pekli in katere so naše prioritete. Pri nakupu žara v grobem izbiramo med petimi možnostmi. To so: 

 • Žari na oglje, 
 • žari na plin, 
 • žari na elektriko, 
 • keramični žari, 
 • smokerji. 

Najbolj priljubljena vrsta žarov je žar na oglje, kateri iz leta v leto pridobiva na svoji priljubljenosti. Žari na oglje so tako zagotovo najboljši žari za ljubitelje nežno hrustljavo zapečene hrane ter značilen žar okus, hkrati pa omogočajo že v osnovi nešteto možnosti uporabe. Tako si lahko pripravite odlične čevapčiče, ražnjiče, vratovino, hrenovke, perutničke, ribe, zelenjavo in tako naprej ali pa pečete na plošči.

Zakaj izbrati ravno naš žar na oglje?

 • profesionalna, masivna izdelava

 • možnost izdelave različnih dimenzij

 • mreže iz svetlo vlečenega jekla, inoxa ali "leskovačke" 

 • možnost nastavitve višine žara in pozicije mreže

Katere so glavne prednosti žara na oglje?

Trg je dandanes zasičen z najrazličnejšimi izdelki in izbira je pestra. Enako velja za žare. Medtem ko so nekateri žari narejeni za hitro pripravo hrane, so drugi namenjeni pravim ljubiteljem peke na žaru, ki cenijo okus in odlično aromo. Sem sodijo žari na oglje.

Zakaj so žari na oglje najboljši?

Za nakup žara na oglje boste odšteli manj kot za druge vrste žarov enakih dimenzij. To je že samo po sebi seveda velika prednost, ima pa še eno dobro stran - kljub tanjši denarnici lahko še vedno investirate v kvaliteten žar, ki vam bo služil dolga leta in vas in vaše goste razvajal z odličnim okusom. 

Okus je boljši. Žari na oglje jedem dodajo prav posebno aromo in okus – nezamenljiv okus peke na žaru, zaradi katerega takšna peka sploh ima smisel. Peka na plinskem žaru ni nič boljša od peke na plinskem ali električnem štedilniku. 

Peka na žaru na oglje ima svoj čar. Smisel peke na žaru ni le peka na žaru, temveč tudi druženje s prijatelji in družino, pikniki, rojstnodnevne zabave ter prijetni spomini na otroštvo, preživeto ob tovrstnih dogodkih. Peka na žaru na oglje je ritual, ki ga druge oblike žarov ne morejo nadomestiti.

Ima žar na oglje kakšne slabosti?

Zagotovo imajo žari na oglje določene lastnosti, zaradi katerih bi nekateri uporabniki raje izbrali kakšno drugo vrsto žara. V podjetju IKI-PRO pa vemo, da prednosti gotovo odtehtajo to, kar morda nekateri smatrajo kot slabosti. Sem spada priprava ustrezne žerjavice - v kolikor postanemo le malo vešči uporabe žara na oglje, je priprava žerjavice povsem enostavna in hitra. 

Katere so slabosti žara na oglje?

Nekateri žarov na oglje ne želijo uporabljati, ker naj bi bila njihova uporaba umazana. To velja le za nepravilno uporabo. Dokler žar uporabljate na dobro prezračenem prostoru, torej najbolje zunaj, umazanija ne bo nič večja kot pri ostalih žarih.

Temperaturo je težje nadzirati - vendar le v primeru, da ustvarite neposredno žerjavico. Toda z malo prakse in z našo pomočjo ter nasveti lahko hitro ugotovite, da je za konstantno in dolgotrajno peko potrebno le nekaj trikov, kot je na primer posipanje žerjavice s pepelom in tako lahko na žaru pečete ure in ure, celo verjeli ali ne - cel dan. 

Prepričanje, da priprava traja dlje. Da pripravite žar na oglje, resda traja nekoliko dlje kot vklop električnega ali plinskega žara, a ta presežek časa lahko odmerite v minutah, ki naj ne bodo ovira na poti do odličnega dimnega okusa jedi, ki jih pripravite na žaru na oglje. Poleg tega, potrebujete le nekaj minut časa za samo pripravo kurjave, medtem ko lahko vmesni čas, ki ga potrebuje žar za ustvarjanje žerjavice, porabite za ostalo pripravo.

Kje kupiti žar na oglje?

V našem podjetju žare razvijamo in izdelujemo z ljubeznijo do peke, zato menimo, da smo za vas najboljša izbira. Poleg tega smo v konstantnih stikih z gostinci in ostalimi žar mojstri, zato so naši žari razviti do najvišje možne ravni. Žari na oglje, ki jih izdelujemo, se ponašajo z vzdržljivimi materiali, preverjeno in skrbno načrtovano izvedbo, poseben pomen pa žari dobijo tudi na račun posebnih mrež za žar, razvitih v podjetju IKI-PRO. 

IKI-PRO, Izdelava kovinskih izdelkov,
Luka Klančišar s.p.

info@iki-pro.si
041 608 281


Kje smo

IKI-PRO lokacija

V naši spletni trgovini lahko plačujete
- s plačilno ali kreditno kartico,
- z gotovino ob prevzemu pošiljke,
- po predračunu,
- s PayPal.

© 2024 IKI-PRO. Design ideART